מחיקת חובות בהסכם – ללא בית משפט
ניתן למחוק חובות בלי לעשות פשיטת רגל. מחיקת חובות ללא פשיטת רגל נעשית במסגרת מו”מ בין החייב לבין הנושים, מו”מ בו מנסים הצדדים להגיע להסדר חוב. במסגרת מו”מ למחיקת חובות זה, מוטלת על עורך דין מחיקת חובות המייצג את החייב המשימה פשוטה. מטרת עורך דין למחיקת חובות היא לשכנע את הנושים של החייב שאם החייב יפשוט רגל הם יקבלו פחות ממה שישיגו בפשיטת רגל. כמו כן, במסגרת הליך מחיקת חובות מקבלים הנושים את החלק היחסי המוסכם הרבה יותר מהר.
עו”ד מקצועי למחיקת חובות יודע להפעיל לחץ על רוב הנושים ולהגיע לעיתים למחיקה של סכומים ניכרים. כך לדוגמא, הצליח משרדנו למחוק לחייב כ-190,000 ש”ח מתוך חוב של 220,000 ש”ח ללא פשיטת רגל.
מחיקת חובות בבית משפט ללא פשיטת רגל
מו”מ למחיקת חובות ניתן לעשות גם במסגרת בית משפט בהליך של הסדר נושים. בהסדר נושים החייב מציע לנושים הצעה לתשלום חלק מהחוב. ככול שמושגת הסכמה, משולם החלק היחסי ויתר החוב נמחק במסגרת פסק דין המעניק לחייב הפטר. אחת הדרכים המקובלות היא פנייה מסודרת לנושים, כל בעלי החובות, במטרה להציע להם הצעה שתהייה להם “משתלמת” יותר מפנייה של החייב להליכי פשיטת רגל או חדלות פירעון.
מה הכוונה בהצעה “משתלמת” יותר?
כידוע הליך פשיטת רגל הוא ארוך (גם לפי החוק החדש וגם לפי החוק הישן) וכרוך בהוצאות גם לחייב וגם לנושים. החייב ידרש לייצוג משפטי לאורך שנים והנושים בעלי החוב ידרשו גם הם לייצוג בהליך, הגשת תביעות חוב וכו’. בנוסף בית המשפט ימנה נאמן לטיפול בהליך. שכרו של הנאמן ישולם מהקופה של הנושים, וכן גם השכר של הממונה מטעם המדינה על ההליך, מה שמקטין את הכסף שיגיע לנושים בסופו של דבר.
מתי כדאי לנסות מחיקת חובות ללא פשיטת רגל
מחיקת חובות ללא פשיטת רגל יכולה להיות יעילה ומשתלמת במיוחד כאשר לחייב יש נכס, דירת מגורים, או נכס כלשהו שמימושו יארך זמן רב, יהיה כרוך בהוצאות, ובסופו של יום ימכר במחירי מימוש נמוכים.
זאת אומרת, כאשר יש לפושט הרגל נכס או דירה שניתן לפדות בצורה מהירה, יהיה אפשר להגיע להסדר נושים מהיר יותר מההליך וללא צורך בפשיטת רגל משפטית.
מהי מחיקת חובות לפי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי
בספטמבר 2019 נכנס לתוקף חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי. המטרה הראשונה של החוק החדש היא להביא לשיקום הכלכלי של החייב, במהירות וביעילות. מחיקת חובות לפי החוק החדש היא “קלה” יותר. ההליך מחיקת חובות לפי החוק החדש מהיר יותר. ולהביא לשילוב מחודש של החייב במהלך החיים הכלכליים של המשק כמה שיותר מהר.