שאלות ותשובות

מהו הליך חדלות פירעון (פשיטת רגל)?

חדלות פירעון, או בשמה הישן פשיטת רגל, היא הליך משפטי שנועד לסייע לאדם (או חברה) שאינו מסוגל לשלם את חובותיו. מטרת ההליך היא להסדיר את החובות, לשקם את מצבו הכלכלי, ולבסוף לקבל הפטר (מחיקת חובות) כדי לאפשר לאותו אדם להתחיל את חייו מחדש וללא חובות.

מי יכול להגיש בקשה לחדלות פירעון ?

כל אדם פרטי שחובותיו עולים על 50,000 ש"ח ואינו מסוגל לעמוד בהחזרים יכול להגיש בקשה לחדלות פירעון לרשות האכיפה והגבייה (אם החובות עד 150,000 ש"ח) או לבית המשפט (אם החובות מעל 150,000 ש"ח).

 

מה היתרונות של הליך חדלות פירעון ?

ההליך מספק לחייב מספר יתרונות משמעותיים. ראשית, עם פתיחת ההליך, החייב זוכה להגנה מפני עיקולים, מה שאומר שהנושים אינם יכולים להמשיך לפעול נגדו בהליכי גבייה. בנוסף, כל ההליכים המתנהלים נגדו בהוצאה לפועל מופסקים, וכל התיקים הקיימים מאוחדים תחת הליך אחד. יתרון משמעותי נוסף הוא האפשרות לקבל הפטר מחובות – מחיקה מלאה או חלקית של החובות לאחר עמידה בתנאי ההליך. מעבר לכך, פשיטת הרגל מעניקה לחייב הזדמנות לשיקום כלכלי, כך שיוכל לפתוח דף חדש ולנהל את חייו הפיננסיים בצורה מאוזנת יותר.

אילו חובות לא ניתן למחוק בחדלות פירעון ?

ככלל, ישנם חובות אשר מוחרגים מהליכי חדלות פירעון. מדבור בדרך כלל בחובות מזונות, קנסות וחובות שנוצרו במרמה (חובות שאינם בני הפטר). עם זאת, אנו מאמינים שלכל בעיה ישנו פתרון לרבות להסדיר חובות שאינם בני הפטר ועזינו זאת בעבר לא מעט פעמים.

כמה זמן נמשך הליך חדלות פירעון ?
הליך חדלות פירעון "קלאסי" אורך בין 4 ל-6 שנים בהתאם להתנהלות החייב ולמילוי חובותיו במסגרת ההליך.
גם כאן ישנם חריגים ולמשרדנו ניסיון רב בסיום חדלות פירעון גם בתקופות קצרות משמעותית.
האם הליך חדלות פירעון מוחק את כל החובות ?

לא בהכרח. בסיום ההליך ניתן לקבל הפטר מלא או חלקי, בהתאם להחלטת בית המשפט ולנסיבות המקרה. הכלל הוא שהליך חדלות פירעון מוחק את כל החובות אך לכלל ישנם חריגים כגון קנסות ומזונות - חובות אשר הטיפול בהם מורכב יותר.

האם ניתן לקבל הלוואה או משכנתא אחרי חדלות פירעון ?
בדרך כלל, דירוג האשראי של החייב נפגע עוד לפני הפניה להליכי חדלות פירעון וזאת בעקבות חזרת שיקים, עיקולים, חריגות ממסגרות ואי כיבוד תשלומים. לכן, יהיה קשה לקבל הלוואות או אשראי חדש. לאחר סיום ההליך וקבלת הפטר, ניתן להתחיל בתהליך שיקום אשראי, ובהתאם לשיקום ניתן יהיה לבחון קבלת משכנתא או הלוואה משמעותית.
האם ניתן לצאת מהארץ במהלך חדלות פירעון ?
עם קבלת צו פתיחת הליכים (תחילת הליך חדלות הפירעון) מוטל על החייב צו עיכוב יציאה מהארץ. במקרים רבים ניתן להגיש בקשה מיוחדת לבית המשפט לצאת מהארץ, בהתאם לנסיבות האישיות. הכלל הוא שעיכוב יציאה מהארץ אינו עונש ולכן, אם ישנה סיבה טובה לבקשה, ובהנחה שהחייב ממלא חובותיו בהליך, סביר שהבקשה תאושר.
האם כל החייבים מקבלים הפטר ?
לא. החייב חייב להוכיח שיתוף פעולה מלא עם ההליך, דיווח על הכנסותיו ונכסיו, ותשלום הסכום שנקבע לו. במקרים של חוסר תום לב או הסתרת מידע, ניתן לשלול את ההפטר.
כיצד מתחילים את ההליך ?

הליך חדלות פירעון מתחיל עם הגשת בקשה לבית המשפט או להוצאה לפועל (לפי גובה החובות).
חשוב מאד להיעזר בעורך דין שמומחה לחדלות פירעון כבר בשלב עריכת הבקשה ובטח במהלך ההליך על מנת למנוע מהחייב לבצע טעויות ו/או לסכן את ההפטר המיוחל.

נחום, גלמן, כהן ושות' משרד עורכי דין

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!